8 Mayıs 2011 Pazar

Ankh Özentileri


Çoğunuz görmüşsünüzdür bu sembolü.Ya belgesellerde hiyeroglifler arasında ya da bir özentinin boynunda, kulağında...
İşaretin adı "Ankh". Sözlük anlamı "Yaşam". "Nil'in anahtarı", "Yaşam nefesi", "Kulplu haç", "Yaşam çarmıhı" da denir...

Çeşitli çıkarımlar yapılmış bu sembolden.Birkaçı;
* Çarmıhtan türetilmiş bir semboldür ( çarmıha gererek öldürmenin kökeni hristiyanlıktan çok önceye dayanır ) Ancak üst kısmından dairesel bir şekil olması bir döngüyü simgeler.Yani reenkarne olmayı simgeler.
* Mısır hükümdarlarının mumyalarının yanına da konulduğu için ölümden sonra yaşamın anahtarı olduğu görüşü de vardır.
* Şekil kabataslak bir insan şeklinden gelmektedir.Hiyerogliflerde tanrıların elinde resmedilmesinden de tanrıların tüm insanlara hakim olduğunu sembolize ettiği yönünde bir düşünce var.
* Hiyerogliflerde erkek ve kadını simgeleyen şekillerin birleşimi olduğu görüşü yaygındır.
* Şeklin üstteki dairesel kısmının tanrısal alemi, yatay kolun tanrısal alem ile ölümlüler alemi arasındaki sınırı ve sütunun tanrılar alemi ile ölümlüler alemi arasındaki bağlılığı simgelediği görüşü vardır.
* Hiyerogliflerde bazı üstün din adamlarının alın bölgesinde, 2 gözü arasında ve tanrıların elinde resmedilmiştir.Birçok eski kültürde 2 göz arasında "öte alemler"i gören bir 3. göz olgusu olduğundan, bundan da Ankh'ın öte alemlerin sırlarını simgelediği çıkarılmıştır.

Şimdi... Bu kadar farklı çıkarımlar yapılabilen, farklı anlamlar yüklenebilen bir sembolün, tam olarak ne olduğunu kimse söyleyemiyorken birkaç dangalak boynuna asıyor.Ölümden sonra tanrılar alemine mi gideceksin? Reenkarne mi olacaksın? Öte dünyalarla bağlantın mı var?...Egyptologlar kaç yıldır anlamını tartışıyorken o sembolün, onlar çözemedi de sen mi çözdün? Biz neyi bilmiyoruz da sen biliyorsun ?

Bir bok bildikleri yok tabii ki... Tek amaçları var; Dikkat çekmek.

O sembolü boyunlarına takarlarken hayal ettikleri senaryo şu;
A: Özenti kişi
B: Arkadaşı veya herhangi biri

B: Aaa o boynundaki ne? Haç mı taktın? Haça benziyor...
A: ( Bir egyptolog edasıyla ) Hayır canım ne haçı. O Ankh sembolü. Mısır mitolojisinden bir simge...
B:Hmmm neyi simgeliyor peki?
A: ( O kadar anlam arasında hangisi işine geliyorsa )Ölümden sonra hayat, reenkarnasyon, kadın ve erkeğin birleşimi, tanrısal sırlara vakıf olmak, öte alemlerle irtibat....
B:Hmmm... ( A kişisi bu "Hmmm" dan "Vay be çocuktaki kültüre bak, farklı çocuk, gizemli çocuk" anlamı çıkarır )
Bu diyalog fazla uzun değildir ama A kişisinin egosunu göklere taşır. Ve A kişisi bu sohbet sonunda ister ki, B kişisi kendisi hakkında "Üff ne kadar kültürlü. Mısır gibi gizemli bir kültürle ilgileniyor, oooov ne kadar gizemli biri. " diye düşünsün.
A kişisi sadece B kişisinin bunu düşünmesini istemez, ister ki, B'ye kendisini sorarlarsa "Oooo A var ya çok gizemli, çok kültürlü bir adamdır. Çok farklıdır çoook" desin...

İş tamamen birinin sembolü hristiyanlıktaki haça benzeterek bir diyalog başlatması temeline kurulu.Yani eğer bu sembol aynı anlamları taşısaydı ama haça benzemiyor olsaydı veya hristiyanlıkta haç diye bir şey olmasaydı eminim ki bu sembol böyle özentilerin elinde oyuncak olmayacaktı.

Bu konudaki kinimi MSN'de rumuzumla boşaltmıştım zaten ama 3 gün önce izlediğim bir kliple yeniden doldum. The 69 Eyes adında dangalak rock grubunun teki bu sembolü logosu yapmış. E zaten etrafta bu kadar özenti olunca bu sembolü taşıyan, birinin bundan kar sağlamak isteyeceği belliydi...( O grup yeni bir grup değil ki demeyin çünkü Ankh özentiliği 60-70lerdeki Hippie Kuşağına dayanır.) Bu grup HIM grubuyla da çok iyi anlaşıyor. ( Hani şu , özentilerin satanizm sembolü sandıkları pentagramı az değiştirip "heartagram" adında bir logo yapan grup) Ne tesadüf!!!

Bu konuda yazacaklarım bu kadar. Şimdi not aldım bir kenara, HIM'ın logosu, o logoyu taşıyan ürünleri kapış kapış alan özentiler ve satanizm sandıkları şeye özenenler hakkında da yazılar yazacağım yakında...

SON

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder